Koprivnica
Copyright by www.koprivnica.eu
Majka Božja Mocilska

Selo Mocile smješteno je sjeverozapadno od Koprivnice. Kapelica posvecena Majci Božjoj spominje se još u darovnici hrvatsko - ugarskoga kralja Ljudevita I. iz 1365. Pripadala je viteškom redu Ivanovaca koji su kraj nje imali samostan. Za turskih osvajanja 1522. napustili su i samostan i kapelicu.
Sljedecih stoljece i pol, o svetištu i njegovim ostacima zna se jako malo - pretpostavlja se da je srušeno i uništeno. Pripovijeda se da je cudotvorna slika Gospe Mocilske pronadena u zemlji, iskopana i ponovno stavljena na oltar. Novosagradena drvena kapelica je od 1680. godine podružnica koprivnicke crkve Sv. Nikole.
Vijest o pronalasku Gospine slike pozivala je sve više hodocasnika, pa je 1700. godine izgradena nova, ali
Slika Gospe Mocilske prikazuje Djevicu sa djetetom Isusom u narucju, te sa žezlom u drugoj ruci. Mali Isus u ruci drži kuglu. Sama crkva pripada baroknom stilu gradnje. Uz proštenja na Veliku i Malu gospu, postoje proštenja i na Uskrsni i Duhovski ponedjeljak, a na njih dolaze hodocasnici iz cijele Podravine i Sjeverne Hrvatske, pa cak i iz Madarske.
ovog puta kamena, kapelica. Šesnaest godina kasnije postavljen je pozlaceni oltar sa slikom Uznesenja Marijina. Kraj oltara nalaze se simboli snage Gospe Mocilske i vjere onih koji su joj se obratili - okovi zarobljenika iz turskoga vremena. U jesen 1983. godine, crkva Gospe Mocilske postala je župna crkva samostalne mocilske župe.
Crkva Blazene Djevice Marije
Bester Besucherzähler